Udruženje za razvoj i edukaciju mladih “Siguran korak” sarađuje sa Big Ben centrom iz Tuzle u okviru projekta “Karavan mira”.  Članica udruženja “Siguran korak” Jovana Barbu vodila okrugli sto sa mladima, učesnicima Karavana mira, u Bijeljini 13.avgusta 2020. godine, u hotelu “Drina”.

Karavan mira je inovativni međuetnički program profesionalnog usavršavanja za mlade starosne dobi od 18 do 25 godina kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a implementiraju udruženje Big Ben Centar i Centar za razvoj obrazovnih i kulturnih resursa iz Tuzle.

U okviru programa, 20 mladih i perspektivnih aktivista iz svih dijelova Bosne i Hercegovine imaju priliku da zajedno putuju autobusom u Tuzlu, Bijeljinu, Brčko, Doboj i Sarajevo kako bi upoznali uspješne aktiviste i nevladine organizacije koje uvode pozitivne društvene, ekološke i ekonomske promjene u svojim lokalnim zajednicama. Program će kombinirati diskusije i radionice sa društvenim izletima s ciljem profesionalnog usavršavanja, unapređenja međusobnog razumijevanja i umrežavanja.

Organizatori su planirali slobodno vrijeme i društvene događaje u svakom gradu kako bi Karavan učinili nezaboravnim iskustvom za polaznike programa. Učesnici moraju prisustvovati svim planiranim događajima te će, uz pomoć mentora, kreirati ideju ili projekat koji će implementirati u svojim lokalnim zajednicama. Učesnici će imati kontinuiranu podršku od mentora i u periodu nakon Karavana mira. Osim podrške mentora, najuspješniji projekti učesnika će dobiti finansijsku podršku u implementaciji.