Udruženje za razvoj i edukaciju mladih “Siguran korak” svake godine obilježava aktivnosti povodom 16 dana aktivizma. Udruženje je 2019. godine posebnu pažnju posvetilo obilježavanju 2 datuma, a to su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra i Međunarodni dan borbe za ukidanje ropstva 2.decembra.

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom, aktivistkinje Udruženja za razvoj i edukaciju mladih „Siguran korak“ zajedno sa članicama grupe „Zaustavimo nasilje prije nego bude prekasno“ iz Zenice izvele performans „One su ubijene“ na gradskom trgu u Bijeljini. Cilj performansa bio je da se skrene pažnja na problem nasilja nad ženama, sa posebnim osvrtom na žene koje su izgubile život nasilnim putem – femicid.

Performans na gradskom trgu u Bijeljini povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25.11.2019. godine

Međunarodni dan borbe za ukidanje ropstva obilježava se 02.decembra svake godine. Tim povodom su 02.12.2019. godine aktivistkinje udruženja “Siguran korak”, uz podršku mreže RING obilježile taj dan performansom i uličnom akcijom na gradskom trgu u Bijeljini.


Cilj performansa i ulične akcije bio je da se skrene pažnja na ugovorene brakove, kao oblik trgovine ljudima, te da ugovoreni brak nije tradicija, već krivično djelo.

Performans i ulična akcija povodom Međunarodnog dana borbe za ukidanje ropstva, 02.12.2019. godine